Gåsdebatten

Den här debatten om gässen, och om hur de blir plockade, det är något jag har gått och tänkt på mycket. Att det är ett slags plågeri i det håller jag med om, det är uppenbart. Men varför kommer den här debatten nu? Jag blev aldrig sådär berörd som vissa blev, och jag tar inte på mig att tycka något i den aktuella debatten. Men jag hade inte heller blivit mindre berörd om reportaget handlade om att gässen plockades efter de blivit uppfödda och slaktade. 

Det jag blir upprörd över är människors naiva och inkonsekventa förhållningssätt till det här, och frasen att de "plockas levande". Människor slutar köpa produkter med dun för att gässen inte har dödats innan de blev plockade; för att industrin inte är lika djurvänlig som de trodde. Hur skulle de plockas djurvänligt? Det är ingen nyhet att dun kommer från levande djur. Ska man föda upp gäss för att döda dem och sedan plocka dem, är det det gångbara andra alternativet för en person som tycker att det första är fel, det kan man inte tycka utan att se det för vad det är.

De här människorna har inte slutat med dunprodukter för att de är djurvänner, riktiga djurvänner köpte aldrig en dunjacka för att de insåg att det är plågeri och tog ställning till det. Det är bra. Det andra alternativet är att se verkligheten - djurplågeri i mer eller mindre behaglig form.